Wijn en Sulfiet

In de wet is de hoeveelheid zwavel beperkt, omdat het schadelijk voor de gezondheid is. De betere wijnproducenten beperken de toevoeging van zwavel verder dan is vereist, want zwavel heeft een slechte geur tot gevolg. In wijn van mindere kwaliteit is zwavel ook goed te ruiken (bovenin de neus). Algemeen: in goedkope wijn zit meer zwavel dan in dure wijn.

Teveel sulfiet kan hoofdpijn veroorzaken; het is te herkennen aan de geur van een zojuist aangestoken luciferkop: merkbaar boven in de neus, het is prikkelend en irriterend in grotere hoeveelheden. Echter in de meeste gevallen is alcohol de boosdoener. Bij het afbreken van alcohol door ons lichaam, wordt veel vocht verbruikt. Dat verklaart uw ‘nadorst’. Helaas wordt ook het vocht aanwezig tussen onze hersenen en de schedel gebruikt. Nu drukken de hersenen direct tegen de hersenpan. Een knallende koppijn is het gevolg.

Zwavelzuur kan leiden tot een geïrriteerde maag en tot een verminderde eetlust, misselijkheid en diarree. Bij gezonde mensen zijn er geen nadelige effecten. Mensen met een slechte nier- of leverwerking kunnen beter sulfiet vermijden. Sommige mensen krijgen na langdurig gebruik een overgevoeligheid voor sulfiet, wat leidt tot hartkloppingen, huiduitslag en vochtophoping. Astmapatiënten kunnen sulfiet beter vermijden, omdat dit bij astmapatiënten tot ernstige benauwdheid kan leiden. De stof wordt afgeraden voor hyperactieve kinderen.
Bij hoge dosering kunnen gezondheidsproblemen optreden. Men kan er overgevoelig voor zijn

Etikettering: sinds november 2005 is het verplicht dit als allergene stof op het etiket te vermelden als ‘bevat sulfieten’ of ‘bevat zwaveldioxide’. Dit moet wanneer meer dan 10 mg/l of 10 mg/kg sulfiet is gebruikt (E220 t/m E228).
Vooral voor de verpakking van wijn wordt sulfiet gebruikt als antioxidant, om de negatieve invloed van zuurstof te beperken. Bij het spoelen van de flessen

Omdat slechts in een verwaarloosbaar aantal gevallen wijn minder dan 10mg sulfiet bevat, lijkt het dan ook logischer om de vermelding ‘bevat geen sulfiet’ toe te staan. ‘Bevat sulfiet’ brengt mensen in verwarring, terwijl het ‘common practice’ is. Alsof je op een auto zou moeten vermelden dat hij vier wielen heeft.

Toch zin gekregen om meer wijnen zonder sulfiet te drinken? Bedenk dat die fors duurder zijn omdat het maken ervan extreme hygiëne vergt én omdat een bovengemiddeld aantal flessen toch bedorven kan blijken (ca. 20-30%). Als je ze koopt, vervoert en opslaat moet je bovendien bedenken dat ze meestal gevoelig zijn voor forse temperatuur-schommelingen en warmte. Rode wijnen hebben door de beschermende werking van de tannine (een natuurlijk conserveringsmiddel) de hoogste overlevingskans.
De goede flessen zijn vaak – ik spreek uit mijn eigen ervaring – een ongelofelijke beloning!