Privacy in Nederland slecht beschermd

Op tal van plaatsen worden in Nederland gegevens van personen verzameld en bewaard. Daarvan zijn wij ons als consument slechts gedeeltelijk bewust. Wie bijvoorbeeld op een website gegevens invult, kan ervan uitgaan dat deze ook zullen worden bewaard. Daar heeft u ook plezier van, de volgende keer hoeft u uw adres niet meer op te geven als u een kaartje voor de schouwburg bestelt.

Maar zijn wij ons er wel altijd van bewust wanneer gegevens worden verzameld? Hoe zit het bijvoorbeeld met de RFID-chip? De minisule chip zit in vrijwel elk artikel wat u koopt. Hij registreert gegevens. Maar welke, en wat gebeurt er met deze gegevens? Wie heeft er toegang toe? Zo’n chip is uit te schakelen, maar gebeurt dit ook?

Het is met de Nederlandse wetgeving op dit vlak niet goed gesteld. De privacy van de burger wordt slecht gerespecteerd, slechter nog dan menig land in het voormalige oostblok. Op een Europese lijst met 28 landen staat Nederland op een beschamende 21ste plaats.

Het opmerkelijke is echter dat maar weinig Nederlanders zich hier druk over lijken te maken. Maakt het ons nog wel uit welke gegevens er allemaal over ons worden bewaard? Of hebben we gewoon niets meer te verbergen?