Little boxes

Ik zette een tijdje geleden een live-elpee op, opgenomen in oktober 1977, het was een registratie van een folkfestival op het terrein van de universiteit van California in Berkeley. Op die elpee stond een opvallend liedje van zangeres Malvina Reynolds, getiteld “Little Boxes”, een grappig liedje over mensen die in hun leven doen wat alle anderen ook doen: studeren, werken, in dezelfde huizen wonen, kinderen krijgen, die kinderen gaan weer studeren, werken, in dezelfde huizen wonen, ga maar door. Pete Seeger heeft met haar nummer een hitje gehad in Amerika, zijn enige hit, en daardoor kreeg Malvina Reynolds ook enige bekendheid.

1. Little boxes on the hillside,
Little boxes made of ticky-tacky,
Little boxes, little boxes,
Little boxes, all the same.
There's a green one and a pink one
And a blue one and a yellow one
And they're all made out of ticky-tacky
And they all look just the same.

2. And the people in the houses
All go to the university,
And they all get put in boxes,
Little boxes, all the same.
And there's doctors and there's lawyers
And business executives,
And they're all made out of ticky-tacky
And they all look just the same.
  3. And they all play on the golf-course,
And drink their Martini dry,
And they all have pretty children,
And the children go to school.
And the children go to summer camp
And then to the university,
And they all get put in boxes
And they all come out the same.

4. And the boys go into business,
And marry, and raise a family,
And they all get put in boxes,
Little boxes, all the same.
There's a green one and a pink one
And a blue one and a yellow one
And they're all made out of ticky-tacky
And they all look just the same.

Ik ging op zoek naar informatie over Malvina Reynolds, en het leek net of ik een roman aan het lezen was. Haar ouders waren joodse immigranten, en Malvina werd geboren in San Francisco in 1900. Haar highschool weigerde haar het diploma te geven omdat haar ouders socialisten waren die tegen de deelname van Amerika aan de Eerste Wereldoorlog waren.

Uiteindelijk ging Malvina toch studeren, aan de universiteit van Berkeley, en ze haalde haar doctoraat toen ze 39 was. Ondertussen leerde ze ook viool spelen. Ze was joods, socialist, en een vrouw, waardoor het voor haar heel moeilijk was om in de depressie een baan te vinden, zodat ze tijdens de oorlog in een fabriek kwam te werken aan de lopende band. Haar dochter Nancy werd geboren in 1934.

Eind jaren ’40 kwam ze in contact met een aantal folkzangers, en ze begon liedjes te schrijven. Ze was ondertussen al bijna 50. Ze ging weer naar de universiteit van Berkely waar ze muziek ging studeren, en een aantal liedjes van haar hand werd opgenomen door bekende artiesten: Harry Belafonte, Joan Baez en Judy Collins onder andere. The Searchers hadden een hit met haar liedje “ What have they done to the rain”, een liedje over nucleaire neerslag.

Ze richtte ook haar eigen platenlabel op, Cassandra Records.
Cobi Schreijer, die actief was in de Nederlandse vrouwenbeweging, was zo onder de indruk van Malvina Reynolds dat ze in 1981 een elpee opnam: “ Cobi Schreijer zingt Malvina Reynolds”.

malvinaHet nummer “Little Boxes” dat Malvina live zingt op het Bread and Roses festival in Berkeley zingt ze op het terrein van de universiteit waar ze jaren had gestudeerd. Ze verwijst ook nog naar de versie van Pete Seeger. Ze is inmiddels 77 jaar, maar is nog vol energie, en ze heeft de tekst speciaal aangepast aan haar publiek, de studenten van de Universiteit van California, die er duidelijk plezier aan beleven. De opname krijgt nog meer lading als je weet dat Malvina Reynolds 5 maanden later overleed, op 17 maart 1978.